Prolog

Apan Olas nedgång och fall (del 1 av 5)


Schimnpansen Ola
Schimpansen Ola under perioden hos Tillberg/Karlsén
Mycket av historien om apan Ola utspelade sig under 90-talet, alltså innan internet fick sitt stora genombrott. Konsekvensen blir att efterforskningar om den tidigare delen av apan Olas liv blir lite svårare. Således kommer denna exposé fokusera på apan Olas senare förehavanden. Belevade läsare har redan noterat Gibbons-referensen i titeln. Det här betyder inte att jag på något vis likställer ett rätt jönsigt blogginlägg med kanske det mest upphållna och inflytelserika verket inom de historiska vetenskaperna. Det är helt enkelt inte min plats att göra den typen av jämförelser, jag lämnar kritiken till kritikerna, så kan jag ägna mig åt det jag gör bäst, historia.

Nåväl, ingen nedgång och fall värld namnet sker från rännstenen, ett fall sker från en höjd, och vilken höjd det var! Apan Ola var en big deal, kanske den störste vi haft i Sverige (kategorin kända djur). Ola föddes 1987-02-01 i Norge men växte upp på Ölands djurpark. Allt förändrades för Ola när han 1988 fick en roll i Strindbergs Gustaf III vid Stockholms stadsteater. I samband med uppsättningen fick Ola bo hemma hos konstnären Louise Tillberg (som skrivit inte mindre än åtta böcker om Ola) och skådespelaren Stephan Karlsén (kanske mest känd för att göra den svenska rösten till Herr Krabba i Svampbob Fyrkant), som kom att spela en stor roll i historien om Ola. I samband med Olas vistelse i familjen Tillberg-Karlsén, spelade Sveriges television in en programserie i tio delar för Bolibompa om hur en helt normal apa klarade sig i en konstig familj som av någon anledning tyckte det var en bra idé att ha en apa som husdjur.

Kronvittnet (1989)
När serien sändes 1991 hade apan Ola redan hunnit vara med i Thrillern Kronvittnet med Gösta Ekman den yngre (sonson till Gösta Ekman den äldre) och Marika Lagercrantz (syster till David Lagercrantz, mest känd för att ha lajvat Zlatan), samt Ture Sventon och fallet Isabella med Helge Skoog samt Jonas Uddenmyr i rollen som ”kamelskötare Mohammed”, vilket, typ inte känns så fresh. Vi ser även Stephan Karlsén i en biroll. 1991, som får anses vara Olas genombrottsår, framträder Ola även i en serie kortare filmer i Tv4 samt en informationsfilm från Televerket under titeln ”Hur man ringer”. 1993 vinner apan Ola aktie-SM i Expressen (mot ’riktiga börsproffs’ vad det nu innebär) genom att kasta pil på en tavla. Som en parantes kan nämnas att kampen mellan kvällstidningarna och apor fortsatte 2010 när ett gäng lemurer (egentligen halvapor, men okej) och Robert Laul på Aftronbladet fick tippa vinnaren i fotbolls-VM. Även den gången föll det sig så att (halv)aporna fick rätt när Spanien tog hem ”bucklan” (jag var tvungen att kolla upp det och det betyder att de vann, ”bucklan” refererar till en slags guldpokal som det laget som vinner VM får). Apor: 2 – kvällstidningar: 0. Någon gång under den här perioden var även Ola gäst hos Robert Aschberg i TV. Vi kommer nu fram till början på slutet, så att säga. 1995 såldes Ola till en djurpark i Bangkok under vad som beskrivs, av opålitliga källor, som underliga omständigheter och av personen som sålde Ola, Boris Bravin, som normala omstädigheter. Vad jag kan utröna är det ganska tyst kring Ola under perioden 1995-1998 då Ola hittas och Tv4 sänder en dokumentärfilm som satte hela Sverige i gungning.


No comments:

Post a Comment