Rädda Ola, död eller levande!

Apan Olas nedgång och fall (del 2 av 5)


Ola på Safari World i Bangkok
Det visar sig att apan levt under mycket tråkiga villkor i Thailand. Apan Ola sitter inlåst i en liten bur under mycket tråkiga omständigheter. Med Ola finns även honorna Viktoria, Emma och Ester, som ingen verkar ge ett ruttet lingon för (även om Filip Hammar verkar vara mer positiv till dem än till Ola, mer om detta senare). Som en bloggare uttryckte det ”Dom har inte ens lianer att hänga i”. En annan bloggare skriver ”  De sades att Ola levde gott på en ö med 7 honor. 2½ år senare kom sanningen fram i en bur på 14 kvadrat levde Ola med hans 3 honor Emma Viktoria och Ester. Dom har inget hö på golvet ingenting att sysselsätta sig med. Mina inneboende bor i min lillstuga på 17 kvadrat. Dom kan lämna den när dom vill .” förutom att jag är 99% säker på att den här personen håller flera personen inlåsta i en ’lillstuga på 17 kvadrat’, så står det klart att det inte är en rätt dyster tillvaro för Ola et consortes. Planen formades hos Tillberg och Karlsén; att köpa loss Ola, Emma, Viktoria och Ester från Safari World (vilket är namnet på djurparken i Bangkok), och placera dem i ett apreservat i Zambia.

Dagens nyheter publicerar en artikel den 18e juni 1998 med rubriken ” Apan Ola köps fri. Pengarna redan insamlade. De tre honorna stannar i Bangkok för avel.”. Klang och jubel! Pengarna som behövs för att köpa Olas frihet är redan insamlade via donationer från Svenska folket, och i en sällsynt möjlighet till goodwill för en ofta illa sedd bransch slåss flygbolagen om att få flyga Ola gratis till Zambia. Att honorna inte får följa med är ju såklart tråkigt, men som Karlsén säger till DN:s reporter ” Vi måste acceptera att vi just nu bara kan rädda Ola. Men vi fortsätter att kämpa för honorna. Åtminstone kräver vi att de får drägliga förhållanden. Och det tror jag att de får då de nu har thailändska myndigheters ögon på sig”, vilket officiellt markerar sista gången någon tänkte på Viktoria, Emma eller Ester. Anledningen att Karlsén säger att myndigheterna har ögonen på honorna är att Bangkoks polischef, generalmajor Hemaraj Thaarethai säger ” Ola är inget polisärende. Men jag ska på alla sätt hjälpa till”.

Giraffen Marius på Köpenhamns Zoo möter sitt öde inför (minderårig) publik
Tre dagar senare dyker en ny artikel upp, den här gången meddelas det att Ola, till skillnad från vad som tidigare rapporteras, inte är till salu. En teori som framförs är att djurparken blivit nervösa då journalister ringt och frågat om Ola är till salu eftersom det officiellt inte är tillåtet att handla med schimpanser ( jordbruksverket, som godkänt exporten av Ola blir i Augusti samma år JO-anmälda av förbundet Djurens Rätt, men anmälningen leder inte ens till en utredning). Tillbaka till DN-artikeln från juni; vi får reda på (av Skansens egen Jonas Wahlström) att schimpanser är så pass vanliga att de ofta får gå på p-piller runt om i Sveriges djurparker, vilket får medges är en betydligt mer sympatisk metod att hålla nere beståndet i jämförelse med hur danska djurparker har hanterat överblivna giraffer (stycka upp dem och mata lejonen med dem, gärna framför ögonen på barn). I artikeln får vi även en uppgift om hur stor buren som Ola sitter i är ”en tio tolv kvadratmeter”, vilket kan kontrasteras mot de 14 kvadratmeter som tidigare angivits.

Boris Bravin
Av rent personligt intresse noterar jag att två av namnen i artikeln är riktigt fina alliterationer. Vi har dels ägaren till Ölands djurpark, Boris Bravin (årets ölänning 2005), och dels artikelns författare, Staffan Skott. Skotts uppenbara litterära kvaliteter (han har skrivit en hel hop böcker om Sovjet och även översatt bland andra Tolstoj) lyser igenom i det sista stycket som jag återger här i sin helhet som avslutning på den här delen av historien;

”Att ett intelligent djur som en schimpans lider av att leva under sådana förhållanden som Ola är helt klart. Schimpanser är intelligenta, når intellektuellt kanske till en treårings nivå. De blir också starka en vuxen hanne är fyra gånger så stark som en vuxen karl.”

1 comment:

  1. Jag har en bok av Staffan Skott. Tsarer och samovarer heter den, kommer dock ej ihåg handlingen men det lär ha varit något rysslandsrelaterat...

    ReplyDelete