Det slutgiltiga nederlaget

Apan Olas nedgång och fall (del 5 av 5)


Apornas Alcatraz (dramatisering)
Strax efter kungens något misslyckade 24h-engagemang i apan Ola publiceras (minst) tre åsiktsartiklar i Svensk press som intar en ny, och kanske lite tråkig, position. DN publicerar en ledare som driver tesen att det är visserligen är lite fint att kungen oroar sig för att ” en apa på en djurpark i Thailand riskerar att få diabetes”, men att det är totalt orimligt att folk ska bli upprörda för att kungen blir stoppad att ingripa. Lite sådär in ifrån sidan kommer också en kryptisk mening på slutet: ” Och till sist kan man inte skönja en viss rasism i detta engagemang. Varför annars bry sig om denna "svenska" apa”, där författaren klagar på rasism och samtidigt misstänkliggör Olas status som svensk apa genom användandet av citationstecken. Om författaren syftar till att Ola är född i Norge och därför är en norsk, och inte svensk apa, eller att Ola trots allt spenderat bättre delen av ett decennium i Thailand och därmed är en Thailändsk apa, framgår inte. Aftonbladet publicerar två texter som går i liknande riktning, dels en kort text där barnens engagemang för apan Ola ifrågasätts på basis av att ”säkert hälften av de där ungarna [har] en misskött hamster i en bur i badrummet” och dels en krönika av den välkände Filip Hammar. Värt att notera är att i Filip Hammars krönika har Olas diabetes uppgraderats från risk till faktiskt sjukdom, samt att Ola redan nu befinner sig på ”apornas Alcatraz”, alltså det obekräftade projektet som drivs av den obekräftade miljonären som enligt obekräftade uppgifter åker runt om i världen och samlar på sig obekräftade (får en anta) apor. Hammars huvudtes är att vi bryr oss för mycket om Ola och för lite om den stundande (vid tillfället) USA-ledda invasionen av Irak. Alla vi som vad med under 2003 minns ju hur Irak-invasionen hamnade i total medieskugga till förmån för Olas eventuella diabetes. Hammars förslag på lösning? Att låta karaktären Chief Bromden från romanen ”Gökboet” (Ken Kesey 1962) utöva dödshjälp mot Ola genom att trycka en kudde över hans ansikte. Exakt hur det går till när en vill anlita en litterär gestalt för att ha ihjäl en apa (eller något annat för den delen) förblir oklart. Min gissning är att Hammar (i linje med sin övriga livsgärning) här försöker krydda med lustiga populärkulturella referenser för att lätta upp stämningen, vilket kan tyckas behövligt när huvudbudskapet är ett förslag på att ha ihjäl ett folkkärt djur.


"Vi hyr in indianen från Gökboet, skickar honom till Thailand och låter honom trycka en kudde mot Olas ansikte." - Filip Hammar

Jan Emmanuel "Robinson" Johansson
Ola har en sista riddare som tagit upp schimpansens ban(an)ér. Det är den före detta (samt dåvarande) socialdemokratiska riksdagsledamoten samt expedition Robinson-vinnaren (2001) Jan Emmanuel ”Robinson” Johansson. I samband med att den svenska ambassadören i Thailand, Jan Nordlander, sätter stopp för kungens engagemang, kallar Jan Emmanuel Nordlander för ”Jävla rikspucko” (Expressen), alternativt ”ärkepucko” (DN). Jan Emmanuels plan är att förhandla med djurparksägaren som enligt uppgifter blivit förnärmad av att svenskar försökt köpa loss Ola för en halv miljon (här går uppgifterna isär, artikeln från 2003 anger en halv miljon, medan summan som florerar 1998 är 95 000 kr, det är möjligt att de syftar på Baht i artikeln 2003, vilket skulle kunna stämma, men det specificeras inte). Intressant nog bekräftas här det rykte som lagts fram i den Flashback-tråd där det hävdades Thailändarna blivit förnärmade av Sveriges lite buffliga försök att få loss Ola. Följdfrågan blir då naturligtvis om det andra rykte som framfördes i tråden kan ha någon form av sanningshalt (allt hart ju kanske en sanningshalt tekniskt sett men det jag avser här är en sanningshalt större än noll). Det rykte jag syftar till är, för att repetera och samtidigt bygga på, ett tvåstegsrykte; a) Ola är gay vilket b) är anledningen att Jan Emmanuel skulle vara intresserad av att rädda honom (med den underliggande implikationen att räddningsaktionen är något slags raggningsknep).

Historien kan, enligt obekräftade rykten, ha haft ett lyckligt slut.

Hur som helst, apan Ola ska nu räddas av en kändis som är beroende av en dokumenterat krass ambassadör vilken han kallat ’rikspucko’ (något han för övrigt inte tänker be om ursäkt för). Av en eller annan anledning tar det ett år och no månader innan Jan Emmanuel verkligen åker, vilket placerar oss i slutet på december 2004. Det är här apan Ola för gott försvinner ur det offentliga medvetandet. Under tiden Jan Emmanuel befinner sig i Thailand drabbas sydostasien av en tsunami som orsakar ett ofattbart lidande, och världen, inklusive Jan Emmanuel, får helt andra saker att tänka på. Här kan även nämnas att en Ola-bekant till även befann sig i Thailand när flodvågen inträffade – ingen mindre än mannen som sålde Ola till Thailand 1995, Boris Bravin.

Om Ola lever idag är han 29 år gammal, och har bott i en liten deppig bur i 21 år. Det sista spåret jag hittar om Ola dyker upp nio år senare, i en annan bisarr (om än mer lokal) djurhistoria (en kort redogörelse kring detta kommer som ett bonusinlägg). Nåväl, I ljuset av det tragiska slutet får en av Olas fienders uttalande ett kuslig profetisk anslag, och jag låter de avsluta den här exposén. Jag hoppas du som läsare har lärt dig något, jag vet att jag har det.

” …jag anser att det finns betydligt värre saker i världen med nödlidande människor än den gamla apan.” 
Jan Nordlander

No comments:

Post a Comment